Policie stíhá další skupinu lidí za korupci v armádě

Rozhlasová stanice Radiožurnál ve středu informovala, že v kauze úplatkářství kvůli lukrativní zakázce na úklidové služby armádních objektů v Moravskoslezském a Olomouckém kraji bylo nově obviněno 12 lidí. Do korupce byli zapojeni také dva pražští právníci.

„Mohu potvrdit, že tato záležitost je součástí rozsáhlého spisového materiálu, který zpracováváme už několik let. Každopádně v této věci už stíháme 54 osob, z toho 18 za zločinné spolčení. Výše zakázek dosahovala desítek miliónů korun. V současné době vyčíslujeme pomocí znalců konkrétní škodu,“ sdělil tiskový mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Protikorupční policie nyní v kauze vyšetřuje celkem 54 osob, skupinu tvoří především podnikatelé a vojáci, zapojeni jsou do ní ale také pražský notář Jan Hofmann a bývalý armádní právník Zdeněk Rusek. Skupina měla úmyslně manipulovat vývěrovým řízením pří zadávání úklidové zakázky.

„Já jsem v podstatě ani nezjistil, že je to Olomouc. Ani tam nikoho neznám. Fakt, že mne policie stíhá, je pravda,“ řekl Rusek Radiožurnálu.

Podle protikorupční policie se jedná o organizovanou skupinu, která se již dříve zajímala o různé stavební a další zakázky v armádě. Napojena přitom byla na nejvyšší vojenskou garnituru. Z rozpočtu armády mělo v důsledku jejich aktivit zmizet desítky milionů korun.

Podle detektivů si členové organizované skupiny byli až příliš jisti. Výběrová řízení probíhala evidentně pochybně. „Při rozdělování zakázek například losovali za pomoci magnetů, které zajistily, aby byly z losovacího zařízení vybrány obálky předem dohodnuté společnosti. Policii při vyšetřování hodně pomohli někteří úředníci, kteří si průběh pochybných výběrových řízení nahrávali,“ uvedl Radiožurnál.

Kromě toho vyšetřování napomohli samotní obvinění. Některá jednání, na nichž zakázky rozdělovali, si totiž nahrávali. Informace o tom, která firma řízení vyhraje, si pak vyměňovali i po telefonu nebo e-mailem.

V poslední době byli kvůli kauze obviněni zástupci firem Austis, Com-Tip, Inzet, Natural Mystic a RedCom. Policie nepředpokládá, že by se skupina 54 obviněných dále rozšiřovala.

Státní zastupitelství by se prvními návrhy na obžaloby mohlo zabývat podle informací policie již na začátku příštího roku.

Zdroj: Mediafax

Be Sociable, Share!
Označeno v Události Označeno s: ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*